
Entrén till Ekebyhovs slottspark. Ekerö kommun tog över Ekebyhovs slott i början av 80-talet och gör platsen tillgänglig för luncher, kurser och konferenser och som ett centrum för kulturaktiviteter i kommunen.
Din guide till Ekerös pärlor
Kom till Ekerö och upptäck två världsarv, historiska platser, aktiviteter och en storslagen natur. Besök våra loppisar och njut av närproducerad mat i våra gårdsbutiker, restauranger och caféer. Här finns allt för fantastiska dagar med familjen eller vännerna. Välkommen till Ekerö.

Foto: Denise Lissert
Kaggeholms slott
Kaggeholm har en niohåls discgolfbana, boulebana, och beachvolleybollplan. Är du grillsugen så är du välkommen att nyttja någon av våra grillplatser. Här finns också Kaggeholms strandcafé och bar.

Foto: Färingsö Hembygdsgård
Färingsö Hembygdsgård
1700-talstorp med liten köksträdgård. Sommarcafé på söndagar helger
juni-augusti.

Foto: Johan Helmer
Naturreservat
Ekerö kommun har en underbar natur, fina grönområden att ströva i, vandra i och hika i. Missa inte ”Naturkartan” som du kan ladda ner som app. Det finns en egen sida för Ekerö och där hittar du våra vandringsleder, naturreservat, badplatser och elljusspår.

Foto: Sophie Wallebo
Vandringsleder
Fornstigen – En vandringsled genom kulturhistoria och fornlämningar på Lovön.
I broschyren ”Vandra på Lovön” hittar du även fornstigens sträckning med kartor och beskrivning av gammal och ny kultur.
Naturstigen vid Jungfrusundsåsen – Omgiven av böljande skog och grönskande fält går denna natursköna vandringsled.
Munsöleden och Ekeröleden går genom naturreservat, kulturbygd, ängar
och skogar.

Foto: Linda Blanckert
Birka och Hovgården – ett världsarv på två öar
Birka – Sveriges första stad med en rik och viktig handelsplats som kunde erbjuda de mest sällsynta varor till långväga gäster och lokala vikingar. Hovgården – Birkas Kungs-gård – härifrån styrde kungen över staden Birka på andra sidan fjärden.
Från 24 juni–31 augusti: ”Sommar på
Birka”. Högsäsongen är i full gång – museet & restaurangen har öppet dagligen.

Stenhuggarbyn & stenbrottet
Har du gått på Stockholms gator då har du gått på sten som huggits i Stenhamra. Det välbevarade industrisamhället berättar en historia om livet i slutet av 1800-talet. Det välbevarade och pittoreska lilla industrisamhället står kvar, så gott som orört.
Genom byn går en promenadslinga där du kan läsa på skyltar om byns historia och se stenbrottet och de välbevarade byggnaderna.

Foto: Julien Angelini
Ekebyhovs slott
En av Sveriges största och äldsta träbyggnader från 1600-talet. Omgiven av Ekebyhovsparken som är en naturpark med en stor bokskog. Här kan du äta lunch på vardagar och fika på helgen. I slottsträdgården finns en äppelgenbank med ett 50-tal olika äppelsorter på vilka det bakas den ljuvligaste slottspaj man kan tänka sig.
I orangeriet, den lilla nyrenoverade byggnaden vid Ekebyhovs slotts parkering, bedriver nu tio lokala konsthantverkare en konsthantverksbutik med brukskeramik, skulpturer, mosaik, glaskonst, silversmycken samt måleri.

Foto: Ekerö kommun
Magi och folktro
I Ekerö finns många spännande lämningar av folktro och magiskt skydd. Ristningar i sten och i smycken, runor som ger magisk kraft och en källa som sägs ha läkande kraft. Kalle Runristare tar med dig på guidad tur och berättar historier om magi, runor eller om världsarvet Birka-Hovgården. Till Fantans hög med ris går du på eget bevåg …

Drottningholms slott
Sveriges första världsarv. Vårt bäst bevarade kungliga slott uppfört på 1600-talet i Sverige och som är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden. På Drottningholms slott kan du vandra runt på egen hand, men att följa med på en visning gör besöket till en extra minnesvärd upplevelse. Till slottssalarna finns även en gratis audioguide.
Kina slottskafé – I Drottningholms slottspark, alldeles i närheten av Kina slott ligger Kina slottskafé med en meny av delikatesser från Kungliga Slottsboden; marmelader, honung, sylt, kaffe, te och konfektyr.
Drottningholms Slottsteater uppfördes 1766 för drottning Lovisa Ulrika. I salongen finns målade marmoreringar, konsoler i papier maché och pilastrar av gips. Scenen har ett genialt maskineri, helt i trä, som än i dag drivs för hand. Guidade visningar hela sommaren. För program se Slottsteaterns hemsida.

Konstnärinnan Hilma af Klints ateljé på Munsö i Ekerö
Föreningen Hilma af Klints Ateljé ordnar olika evenemang, föredrag och bilsafari runt Adelsö-Munsö för att sprida kunskap om Hilma af Klints liv och konstnärskap på Adelsö-Munsö.

Konstringen består av konstnärer och konsthantverkare som under sista helgen i september arrangerar utställningar över hela Mälaröarna. Här visas allt från akvarell- och oljemålningar till fritt broderi, keramik, silversmide och vävda mattor.

Tappströms Visfestival
27 juli, kl 11–18. Bryggcaféet vid Tappströmskanalen.
Pierre Ström, som fick Svenska Vispriset förra året. Lolita Ray och Annika Stigmark, Billey Shamrock, Mikke Lillman. Fler artister tillkommer.
Askanäs Kammarmusikfestival
Pågår 26–30 juni i Ekerö kyrka.
Årets Ekeröföretag
Thorslunda självplock
Här kan du plocka jordgubbar, rabarber, hallon, björnbär, tomat, blommor, majs och pumpa. Självplockssäsongen börjar med jordgubbar i slutet av juni och avslutas i november med pumpor.

Mycket, mycket mer hittar du på: