Drottningholms slott började byggas 1662 av drottning Hedvig Eleonora. Först en bit in på 1700-talet fick slottet sitt nuvarande utseende. (Foto: Raphael Stecksén, Copyright: Kungl. Hovstaterna)

Ett unikt världsarv väntar vid porten till Ekerö kommun

En mer magnifik entré än den till Ekerö kommun är svår att hitta bland andra kommuner i landet. Här möts vi av världsarvet Drottningholm med det kungliga slottet i förgrunden.

Drottningholms slottsmiljö på Lovön i Mälaren är ovanligt väl bevarad och utsågs 1991 till Sveriges första världsarv – en kunglig anläggning från 1700-talet som inkluderar huvudbyggnad/slottet, teater, Kina slott och flera parkområden.

– Unesco skriver om 1700-talsmiljön i sin värlsdsarvsutnämning. Men slottet och stora delar av parken är från 1600-talet, med anor tillbaka till 1500-talet, påpekar Helena Chreisti, som är enhetschef för marknad och pedagogik på de Kungliga Slotten.

Slottet där nuvarande kungaparet bor började byggas 1662 där större delen var klar inom en 20-årsperiod. Men även för gamla slott ändras modet med tiden, så inte förrän en bit in på 1700-talet fick slottet sitt nuvarande utseende.

Tre historiska kungligheter har satt sin prägel på slottet. Först ut var drottning Hedvig Eleonora, som startade slottsbygget. Ungefär hundra år senare (mitten av 1700-talet) tog drottning Lovisa Ulrika av Preussen plats på scenen med bildningsambitioner, byggde upp biblioteket och bjöd in vetenskapsmän som Carl von Linné. Det var även hon som gav Kina slott sitt nuvarande utseende och lät bygga slottsteatern, som fortfarande använder det ursprungliga maskineriet i sina föreställningar.

Den tredje kungligheten som historiskt förknippas med Drottningholm är Gustav III, som bland annat anlade den engelska parken och använde slottet som sommarresidens.

Helena Chreisti lyfter gärna fram slottsanläggningens tillgänglighet för allmänheten, och inte minst för Ekeröbor som har nära till denna historiska, kulturella och fantastiska sevärdhet där slottet och teatern välkomnar besökare och där parkerna är öppna året runt.

– Speciellt är att det finns tre parkområden från olika historiska perioder, säger Helena Chreisti. Närmast slottet ligger den franska barockträdgården med räta linjer, labyrinter, vattenspel och skulpturer. Sedan en lite mer intim park bredvid Kina slott. Och sist den engelska parken som kom till under Gustav III:s tid med stora gräsytor, dammar, broar och skulpturer. Numera populär picknick-park.

Kina slott var från början en födelsedagspresent till Lovisa Ulrika 1753, när hon fyllde 33 år. Slottet byggdes sedan om och stod färdigt 1769. Det finns sedan länge ett sommaröppet café i det gamla slottsköket.

– Vi har nyligen gjort en promenad-app, Kungliga promenader som man kan ladda ner gratis för att ta del av Drottningholms historia. Appen har även quiz om parken för barn. Dessutom arrangeras mycket annat med fokus på barn på Drottningsholmsområdet.

Bästa sättet att ta sig till Drottningholm från Stockholm?
– Det går ju snabbt med buss i lokaltrafiken, men ta gärna ett av de historiska fartygen hit. Det är en upplevelse i sig, tycker Helena Chreisti.

Text: Anders Post

Helena Chreisti är enhetschef för marknad och pedagogik på de Kungliga Slotten. (Foto: Henrik Nyström)