En vacker småstadskärna på Ekerö skapas genom en överordnad helhet med anknytning till den lokala paletten och dess arkitektoniska identitet. Gestaltningsprinciperna ska vävas samman med Erskines arkitektur och struktur men utvecklas med tydliga förbättringar. Den vänstra delen närmast Ekerövägen vill kommunen förvärva, planera och markanvisa eller sälja som färdigplanerad mark.

Framtidens Ekerö Mälarstad bär öns signum

Småstadskänsla är nyckelordet när Ekerö Centrum ska utvecklas. Området sträcker sig mellan Tappströmsbron och bort förbi Nordiums lokaler på Tegelbruksvägen.

Text: Anders Olow
Skisser framtagna av: Erik Edström, stadsarkitekt Ekerö kommun

Gestaltningsvisionen för ett framtida Ekerö Mälarstad visar på en småstadskärna som knyter an till karaktären och den gestaltning vi ser i kommunen, säger Ekerös stadsarkitekt Erik Edström.

Småstadsupplevelsen får man genom att inte bygga för höga hus. Man ska känna sig trygg och det ska vara promenadvänligt. Gestaltningen ska vara vacker och attraktiv. Det ska vara gott om aktiviteter, mötesplatser, torg och promenadstråk.

Ekerö ska fortsätta att vara Ekerö och inte någon förstad till Stockholm.

En strukturplan har tagits fram som redovisar hur hela området ska hänga ihop med ny bebyggelse, vägar och parkering, hållplatser, gång och cykelstråk, grönytor och nya mötesplatser.

Planprocessen är en demokratisk process, och bryts ner till detaljplaner för enskilda mindre områden. Kommunens planarkitekter arbetar ofta tillsammans med markägare och fastighetsutvecklare, men sätter alltid ramarna för arbetet. Den nya planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.

För Ekerö Mälarstad pågår arbetet med flera detaljplaner samtidigt och de har kommit olika långt. Först behöver uppdraget formuleras. När ett förslag på detaljplan tagits fram så får de som påverkas av förslaget en möjlighet att lämna synpunkter i så kallade samråd.

Ekeröpassagen blir det nya handelsstråket från Mälarporten till Ekerö Torg och befintliga centrum. Ekeröpassagen kan möbleras utifrån säsong. Passagen formas av lägre bebyggelse med sadeltaksmotiv och varierad kulör och materialsättning.

Därefter ska det bearbetade förslaget göras offentligt för granskning med nya möjligheter att lämna synpunkter. Sedan beslutas planen av kommunfullmäktige och strax därefter vinner den laga kraft och kan inte längre överklagas.

Ett arbete som är noggrant och tar tid.

Först när detaljplanen vunnit laga kraft kan kommunen fortsätta med projektering och bygglov. Det kommer att byggas i flera etapper och tar därför flera år innan vi ser resultatet.

För centrum planeras till exempel att ICA ska byggas ut och ge plats för fler butiker. Ny bussdepå ska byggas på Södra Färingsö. Den behöver komma till först innan SL kan flytta från den gamla bussdepån.

Kommunen behöver köpa marken där bussdepån ligger för att fullt ut kunna bestämma hur det ska se ut där, och har därför bett Region Stockholm att få köpa tomten för att snabba på utbyggnaden av Ekerö Centrum västra mellan Tappström och det befintliga Handelscentret.

Du hittar mer detaljer om planerna på kommunens hemsida.

Vyn från Tappström till Ekerö Mälarstad. Den nya bebyggelsen vävs samman med befintliga centrum.