Den här sidan är en annons

Uppfödningen ligger till grund för stuteriverksamheten. Cirka 300 hästar finns i olika hagar på Ekerö, Munsö och Adelsö. Här stuterichefen Johan Hellander med några föl. (Foto: Rosie Alm)
Hållbarhet är ledordet för en av Ekerös största gårdar
Om du har cyklat eller åkt bil på Ekerö landsbygd och undrat över en av de stora gårdarna på vägen mot Adelsö med jordbruk, hästar, kor och får. Då är det säkert Menhammar Stuteri du sett. Här får du veta mer om gården, det hållbara jordbruket, och stuteriet som föder upp och tränar travhästar. Många världsstjärnor har både fötts upp och tränats på Menhammar.
Gården kan spåras ända till 1200-talet. Den nuvarande vackra huvudbyggnaden uppfördes under 1800-talet.
Menhammar var fram till 1940-talet en stor, men traditionellt brukad gård. 1947 började förändringarna då den köptes av skeppsredaren Olof Wallenius som ville starta avelsverksamhet med sina framgångsrika travhästar. Sedan dess har gården, Menhammar Stuteri AB, varit i familjen Wallenius-Klebergs ägo. Förutom cirka 300 hästar finns även ett 50-tal kor och får. Marken uppgår till 2 200 hektar på Ekerö, Munsö och Adelsö. Jordbruk bedrivs på 700 hektar, och skogs-bruket omfattar 1 000 hektar.
Hållbarhet är ledordet, såväl för djurhållning som naturförvaltningen och lantbruket som strävar efter att bli helt fossilfritt. Anläggningarna får värme av hästgödsel och flis – alltså det som gården själv producerar, och drivmedel till jordbruksmaskinerna har bytts från fossil diesel till HVO, som tillverkas av 100 procent förnybara råvaror.
– Det är riktigt idylliskt att se Menhammar från landsvägen, säger Ulf Segerström som är lantbrukschef. Där går våra kor, hästar och får och betar i det natursköna landskapet. Men det ligger mycket arbete bakom idyllen.

Ulf Segerström är jordbrukschef på Menhammar. Här med ett av gårdens får. (Foto: Rosie Alm)
Under de senaste 20–25 åren har Menhammar utökat sina naturbetesmarker rejält.
– Det handlar om att öppna upp igenväxta marker och ta tillbaka de gamla betade markerna som varit beskogade. Resultatet är en mer artrik biotop med en ökad biologisk mångfald, där det samtidigt produceras ett högkvalitativt livsmedel i form av naturbeteskött, berättar Ulf Segerström.
Som kuriosa kan nämnas att Menhammars kvalitativa kött är mycket efterfrågat och säljs bland annat av ICA-butiker på Ekerö.
Ulf Segerström berättar om jordbruket som går mot att vara helt ekologiskt anpassat där ingen kemisk bekämpning förekommer. Samma gäller skogsbruket som är certifierat enligt FSC och PEFC. Certifieringarna betyder att skogsägaren åtar sig att bedriva ett ansvarsfullt och uthålligt skogsbruk.
– Vår strävan är att ha balans och samverkan mellan jord, skog, vilt och vattenbruk. Apropå vatten så har vi anlagt fosfordammar, vilka minskar näringsutsläppen till Mälaren. En fosfordamm fångar upp den fosfor och de partiklar som transporterats från jordbruksmark till diken och små vattendrag innan den går vidare och når större vattendrag och sjöar.
– För oss är det viktigt att vara en god granne till Ekeröborna och jag tycker det är roligt att få berätta om allt det vi gör, säger Ulf Segerström.

Köttet som kommer från Menhammars betesdjur är populärt och säljs i ICA-butiker på Ekerö. (Foto: Rosie Alm)
Stuteriet, som är ett av Sveriges äldsta, föder upp, tränar, tävlar och säljer förstklassiga travhästar. Här bedrivs också hingsthållning med framstående travhingstar. Stuteriet har de senaste 17 åren varit ”Sveriges vinstrikaste uppfödare”. Chef för stuteriet är veterinär Johan Hellander.
– Som grund för stuteriverksamheten har vi uppfödning, cirka femtio föl om året, och försäljning av ettåringar. Den andra delen handlar om våra hingstar där vi bedriver bedriver seminverksamhet, både lokalt på gårdarna och för export, berättar Johan Hellander.
Stuteriets hingstar är mycket populära tack vare sina travframgångar. Här finns till exempel hingsten Maharajah, som tävlat på högsta internationella nivå och som 2014 vann världens största travtävling Prix d’Amérique, Numera är Maharajah pensionerad och verkar som avelshingst.
Så om du undrar vad det är för gård med alla hästar och kor som du ser från landsvägen ute på Ekerö, så vet du nu lite mer.

Menhammar har även egen köksträdgård med närproducerade ekologiska grönsaker som bland annat levereras till restaurangen på Skytteholm Hotell & Konferens. (Foto: Rosie Alm)
Hållbarhet på Menhammar – några exempel
• Menhammars hållbarhetsarbete präglas av att arbeta med ständiga förbättringar och att vara en pionjär inom hållbart jordbruk.
• All gödsel från tränings- och tävlingsstallet återanvänds. En del omvandlas till värme i gårdens biobränsleanläggning och en del gödslar åkrarna.
• Fosfordammar minskar näringsutsläppen till Mälaren.
• En stor del av de mindre och mellanstora maskinerna är eldrivna. Bland annat har Menhammar en av landets första eldrivna lastmaskiner.
• Solpaneler har installerats på olika byggnadstak.
• Ett flertal andra projekt bedrivs för att öka den biologiska mångfalden.