Här planeras för utveckling av Stenhamra centrum med fler bostäder, utökad service och förbättrade torg- och parkytor. Fler mötesplatser skapas med tydliga och säkra gång- och cykelvägar, samtidigt som även grönområdena utvecklas. Bilden visar kvarteret vid hörnet Solbackavägen/Stenhamravägen på andra sidan gatan sett från Coop.
Småskalighet ledord när Stenhamra utvecklas
När Förbifart Stockholm öppnar kommer tillgängligheten till kommunen att öka. I takt med detta ökar behovet av nya bostäder och mer service i hela kommunen. Ekerös vision vid nybyggnation är småskalighet.
Text: Anders Post
Visionsbild: Landskapslaget
Foto: Rosie Alm
Stenhamra centrum är ett av kommunens centrumområden som nu ska utvecklas för att kunna tillgodose behovet av fler bostäder och utökad service. Planförslaget innehåller bostäder, skola och förskola, fler butiker, mötesplatser, säkra gång- och cykelvägar samtidigt som grönområdena utvecklas.
Här, som på många andra ställen i kommunen, är det småskalighet som prioriteras när de nya bostäderna byggs – allt för att bibehålla småstadskaraktären.
I centrum planeras cirka 230 nya bostäder i form av hyresrätter, egna hem och bostadsrätter med handel och service i bottenvåningar, samt ett nytt aktivitetshus med bland annat bibliotek och kulturskola. Planen kommer att antas senast under 2026, och då kan byggnationen äntligen komma igång, exempelvis på den gamla ICA-tomten. Dessutom kommer ett skolområde att utvecklas där Stenhamraskolan flyttas intill Uppgårdsskolan och en ny idrottshall byggs.
Stenhamra tätort har olika karaktärer där en del kommer att utvecklas till en småstadskärna, och en del i form av en trädgårdsstad. Men här finns även landsbygd med äldre småhusbebyggelse, som inte kommer att beröras.
Trädgårdsstäder kan se ut på många olika sätt. Alla kommuner har sin karaktär och sina förutsättningar. Så även Ekerö kommun.
– På vissa platser siktar vi på att utveckla trädgårdsstäder, säger Erik Edström, som är stadsarkitekt i Ekerö kommun. Dessa ska utvecklas något annorlunda än de vi till exempel ser i Bromma och Enskede, som är tätare och mer stadsmässiga. Våra trädgårdsstäder ska präglas av luftighet och lantlighet som är kommunens karaktär. De ska både samtala med den nuvarande karaktären och vara värdeskapande för kommunen.
– Trädgårdsstäder kommer att utvecklas på vissa platser i kommunen, säger Erik Edström, stadsarkitekt.
Vad är en trädgårdsstad?
Redan i början av 1800-talet lade den engelske samhällsreformatorn Robert Owen fram förslag till ett samhälle som kallades Garden City och blev förebild för trädgårdsstaden även i Sverige.
Generellt kan sägas att de svenska trädgårdsstäderna är villa- och småhusområden med måttlig täthet och med inslag av offentliga byggnader, små torg med butiker samt skola och eventuellt en kyrka. Den mest kuperade terrängen lämnas obebyggd och gestaltas som park- eller naturområden. Själva stadsplaneringen präglas av anpassning till terrängen med mjukt utformade gatusträckningar.
Källa: Wikipedia