Vår väg till ett fossilfritt Sverige

Fossilfritt Sverige, som startade på initiativ av regeringen 2015 inför FN:s klimatmöte i Paris, samlar aktörer i form av företag, kommuner, regioner och organisationer. Det handlar om att öka takten i klimatomställningen. Målet är att göra Sverige till ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Text: Anders Post

När det gäller bygg- och anläggningssektorn så står dessa för 20 procent av Sveriges klimatutsläpp. Färdplanen mot en fossilfri byggsektor i Sverige berör hela värdekedjan från tillverkning av material och produkter, till drift och förvaltning av fastigheter.

För att genomföra färdplanen arbetar branschen med nedanstående huvudpunkter. Här kan du se hur Mittenstyret i Ekerö svarar upp mot färdplanen för ett fossilfritt Sverige:

– Förändrad råvarusammansättning 
– Här ska vi kravställa träbyggnation. Men även klimatanpassad betong med upp till halverat koldioxidutsläpp kan ibland vara ett alternativ.

– Elektrifiering och effektivisering av produktions- och transportprocesser
– Här skulle till exempel Ekerö Mälarstad kunna bli ett pilotprojekt i kommunen att använda elektrifierade arbetsmaskiner.

– Ökad användning av förnybara bränslen i produktions- och transportprocesser
– När kommunen bygger ska vi ställa krav på att ligga i täten i kravställandet av förnybara bränslen.

– Effektivare transporter
– Vi ska ha masshanteringsplaner när vi bygger större stadsdelar. Vi bygger samtligt om för att göra det lätt att åka kollektivt, gå och cykla. Vi gör det promenadvänligt.

– Planering för cirkulära flöden och effektiv resursanvändning
– Vi ska alltid nyttja återbruk när vi måste riva. Det handlar om att återbruka byggnadsmaterial och bygga in dessa i nyproduktion, och bland annat ta tillvara patina, och intressanta detaljer.

– Optimering av energi- och klimat­prestanda ur ett livscykelperspektiv, både i uppförande- och driftsfas
– Vi bygger med höga energikrav och nyttjar bergvärme, närvärme och solceller.