Den här sidan är en annons

Copyright: Stockholm Vatten och Avfall
Vatten berör oss alla, varje dag, året om
För oss i Sverige är rent och friskt vatten direkt ur kranen en självklarhet. Vatten levereras direkt hem till dig bara genom att vrida på kranen. Och det är lätt att ta det för givet …
Vi har vattenledningar från tidigt 1900-tal som fortfarande fungerar. Men det är nu dags att bygga ut, uppgradera och renovera. Anläggningar behöver förnyas för att möta förändrat klimat och högre krav på rening av dricks-vatten samtidigt som vi framöver kommer att vara fler som behöver vatten, berättar Anna Folkesson, chef för program Stockholms Framtida
Vattenförsörjning på Stockholm Vatten och Avfall.
För att säkra dricksvattenförsörjningen för Stockholmsregionen tar Stockholm Vatten och Avfall ett
helhetsgrepp kring dricksvattenförsörjning för att kunna möta framtidens utmaningar.
Förutom att den befintliga infrastrukturen behöver anpassas, ska riktlinjerna från den Regionala vattenförsörjningsplanen för Stockholms län följas. Bland annat finns krav på att dricksvatten behöver säkerställas för hela Stockholmsregionen. Till exempel om ett av länets övriga fem stora vattenverk av olika anledningar skulle vara ur drift.

– Nu storsatsar vi för att säkerställa hela regionens vattenförsörjning nu och för kommande generationer, berättar Anna Folkesson, Stockholm Vatten och Avfall.
För att klara av att leverera dricksvatten i framtiden behöver vi öka kapaciteten för att omvandla sjövattnet till dricksvatten. Vi blir allt fler som bor i Stockholm och våra två vattenverk ligger emellanåt nära sin maxproduktion, till exempel vid värmeböljor. Därför behöver våra två vattenverk på Lovö och Norsborg renoveras och uppgraderas, vi tittar också på att bygga ett nytt vattenverk.
Målet är att säkra dricksvatten för ytterligare drygt en halv miljon människor i regionen. Därmed säkerställer vi Stockholms och hela regionens vattenförsörjning nu och för kommande generationer.
– Nu storsatsar vi för att säkerställa hela regionens vattenförsörjning nu och för kommande generationer. Vår planering sträcker sig inom vissa områden ända fram till 2100, berättar Anna Folkesson från Stockholm
Vatten och Avfall.
Vad ska jag som bor och vistas vid Mälaren tänka på?
Nästan två miljoner människor i Stockholmsregionen får sitt dricksvatten från Mälaren. Du som bor eller vistas vid östra Mälaren har mycket att njuta av. Men eftersom du befinner dig i ett vattenskyddsområde har du även ett ansvar att värna extra om vattnet. Av alla mänskliga behov är tillgång till dricksvatten ett av de allra viktigaste. Alla vattentäkter är därför vattenskyddsområden, där särskilda lagkrav ska förhindra att vattnet förorenas.
Viktiga saker du kan tänka på för att skydda Mälaren:
Tvätta bilen rätt
Tvätta i en biltvätt eller gör-det-själv-hall där det finns ändamålsenliga golvbrunnar. Tvätta inte bilen på uppfarten eller gatan, där metaller, oljor och asfaltsrester riskerar att rinna ut i Mälaren.
Håll igen på kemikalierna
Undvik att använda bekämpningsmedel i din trädgård eller att sprida ogräsmedel på grusgångar och hårdgjorda ytor.
Välj bränsle och motor
Har du en tvåtaktare kan du minska utsläppen av föroreningar med upp till 80% om du väljer en miljöanpassad alkylatbensin. När det är dags att köpa ny motor är en fyrtaktsmotor att föredra då den förbränner bränslet betydligt bättre än en tvåtaktsmotor.
Varför bygger Stockholm Vatten och Avfall i Ekerö kommun?
På Lovö finns ett av två vattenverk, som förra året fyllde 90 år. För att klara av att öka verkets kapacitet att producera dricksvatten behöver anläggningen byggas ut, förnyas och uppgraderas. Anläggningen behöver också förnyas i takt med att högre krav på rening av dricksvatten ökar och klimatet förändras.
Det är också dags att bygga ut huvudvattenledningarna som ska leda vattnet från vattenverket. Ett projekt med att bygga 1,5 km ny huvudvattenledning i Drottningholmssundet pågår just nu och planeras att vara klart till hösten.
• Ny huvudvattenledning i Drottningholmssundet.
• Ny huvudvattenledning mellan Lovö vattenverk och Drottningholmssundet.
• Utbyggnad av nytt vattenverk.
Allt började för 160 år sedan ...
• Den 1 juli 1861 öppnades den första dricksvattenledningen för allmänheten.
• När Skanstullsverket invigdes hade det byggts tre mil vattenledningar.
• Vid 1880-talets slut var längden drygt 150 km. I dag är nätet 2 200 km (220 mil) långt.
• På 1940-talet var vattenförbrukningen cirka 350 liter per person och på 1970-talet närmare 500 liter. I dag använder varje invånare cirka 140 liter vatten per dag.

Året är 1932 och ledningar byggs på Lovö. Copyright: Stockholm Vatten och Avfall

Ledning kommer på plats. Copyright: Stockholm Vatten och Avfall
Spara vatten i sommar
Vattnet är en värdefull resurs som vi delar med andra. Därför är det viktigt att använda det smart. När vädret är varmt och torrt går det åt mycket mer vatten, då är det extra viktigt att vara sparsam med dricksvatten.
Här är några tips på hur du kan spara vatten:
• Samla regnvatten och vattna med det.
• Vattna tidig morgon, på kvällen eller nattetid.
• Undvik att vattna när det är som varmast så att inte vattnet dunstar bort.
• Vattna med vattenkanna. En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
• Täck över poolen – Genom att täcka över poolen minskar avdunstningen och du behöver inte fylla på lika ofta.
• Anlägg inte nya gräsmattor och häckar under vår och sommar. Gör det hellre på hösten.
• Plantera klokt – Mitt i sommaren när växterna är som mest törstiga gör värmen att regn snabbt avdunstar. Använd täckodling i rabatter och krukor. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning.
Det här är Stockholm Vatten och Avfall
Stockholm Vatten och Avfall är Sveriges största vatten och avfallsbolag som levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och ansvarar för Stockholms stads avfallshantering.
Verksamheten berör varje dag 1,5 miljoner invånare och företag i Stockholmsområdet.
I vårt uppdrag ingår även att rena avloppsvattnet, skydda vattenmiljön och restaurera sjöar i Stockholm.
Stockholm Vatten och Avfall äger och sköter ledningsnäten för vatten och avlopp, samt pumpstationer och vattenreservoarer i Stockholm och Huddinge. Tolv kommuner får sitt vatten från oss och åtta kommuner får hjälp med avloppshanteringen.